13 Nisan 2009 Pazartesi

KABARIK PANDİSPANYA


merhaba arkadaşlar bu bloğu pastayapmaya çalışıpta yapamayan arkadaşlar için düzenlemiş bulunuyorum çünkü bende pasta yapmaya başladığımda çok zorlanmıştım inşallah sizler fazla zorlanmazsınız.evet başlayalım pastalar börekler yapmaya ve neyden başlıyoruz tabiki pastanın olmazsa olmazı pandispanyadan şimdi arkadaşlar ben pandispanya yapmaya ilk başladıgımda okadar incecik oluyoduki degil 4 kata ayırmak 2 ye bile zor ayrılırdı bazıları hiç pişmezdi neyse o günler geride kaldı şimdi güzel ve kabarık pandispanya nasıl yapılır onların tiyolarını verelim
1. pandispanya hamurunda kullanılacak bütün malzemeler oda sıcaklıgında olmalıdır.
2. yumurta çırpılırken mutlaka sarısını ve akını ayrı çırpmamız gerekmektedir.
3. şekeri hem yumurta akına hemde sarısına katarak çırpma işlemi yapılmalıdır.
4. yumurtanın akını kremşanti kvamında olana kadar sarısınıda homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpmalıyız.
5. pandispanyada kullanılacak kuru malzemeleri en az 2 kere elekten geçirmeliyiz( kakao, un, kabartma tozu gibi)ve havalandırarak çırpma teliyle karıştırmalıyız.
6.kuru malzemeler her zaman yumurta sarısına eklenir ve bu ekleme yapılırken kesinlikle mikser değil tahta bir spatula kullanılır.
7. bütün melzemeler yumurta sarısıyla karıştırılıp en sona yumurta akları söndürülmeden yavaş yavaş diger karışıma eklenir.
8. kek kalıbımızın sadece tabanını yağlamalıyız kenarlarına ise un serpmeliyiz.

9. eger fırınınız çabuk pişiriyorsa benim yaptıgım gibi fırına kalıbı koymadan önce üzerine folyo kapatın ilk 20 dk o şekilde pişşin sonra folyoyu çıkartın üzeri pişsin.
evt arkadaşlar sanırım unuttugum bişey yok ve şimdi gelelim resimdeki pandispanyanın malzemelerine
4 adet yumurta
3 yemekkaşıgı un
1 su bardağı şeker
2 kaşık kakao

1 yemek kaşıgı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yapılışını yukardaki maddelere bakarak yapabilirsiniz arkadaşlar

13 yorum:

şimal dedi ki...

merhanefıs görünüyorba canım çok guzel olmuş elıne sağlık

Adsız dedi ki...

3 kaşık un yeterkimi

battişcafe dedi ki...

adsız arkadaşım evet 3 bardak un yeterli oluyor çünkü kakaoda kullanıyorsun kakao olmamış olsaydı 1 su bardagı un gerekecekti

Adsız dedi ki...

aynısını yaptım ama hiç kabarmadı:(((

battiscafe dedi ki...

yumurtayı iyice çırptınmı canım? eger cevabın evetse fırın ayarlarında sorun vardır senin adına çok üzüldüm :(

Adsız dedi ki...

bu tarif doğrumu acaba 3 yemek kaşığı un ne oluyor?
3 bardak un 2 yemek kaşığı kakaomu?

battiscafe dedi ki...

merhaba ben orda yanlış yazmışım 3 yemek kaşıgı un 2 yemek kaşıgı kakao toplamla 1 su bardagı yapıyor ve bu yeterli oluyor

Adsız dedi ki...

Merhaba;
Bu verdiğiniz pandispanya tarifi kaç cm lik kalıba uygun?Birde kalıpların cm ölçüsü arttıkça veya azaldıkça yada şekil değiştirince(kare,kalp vs.) malzeme ölçüsünü nasıl ayarlıyorsunuz?Teşekkür ederim.Başarılarınız Daim Olsun...

ayşegül battiscafe dedi ki...

merhaba adsız :)) 26 cm kalıp ölçüsü için bu tarif örneğin 28 cm lik kalıp kullancak olsam 4 yumurta değilde 6 yumurta koyarım 2 kaşık un fazla koyarım bunu yapıp kıvamını görürseniz diğer boyutlarıda rahatlıkla yaparsınız sevgiler battiscafe ayşegül

Adsız dedi ki...

3 yemek kaşığı unla asla böyle bir kabarma olamaz.
zeynep

battiscafe dedi ki...

zeynep hanım 3 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı kakao toplamda 1 su bardağına tekabil ediyor tarifi yıllardır uyguluyorum güvenmediyseniz yapmayabilirsiniz sevgiler

Adsız dedi ki...

Mrb, pasta tarifinde 3 kaşık unmu 3 bardak unmu anlayamadım. Yorumlarda ben orda yanlış yazmışım demişiniz bi 3 bardak un bi 3 kaşık un demişiniz hangisi doğru acaba kafam karıştı :S şimdiden teşekkürler yardımınız için

battiscafe dedi ki...

3 tepeleme yemek kaşığı un 2 kaşık kakao toplamda 1 subardagına tekabil ediyor yani 3 tepeleme yemek kaşığı olacak